neden böyle bir şey yaptım bilmiyorum. ama belki benimle ilgili bazı şeyleri, yazacağım bir kaç kelimeyi merak edenler olur..

Çarşamba, Şubat 21, 2007

Komposto

Kompozisyon kelimesinin kavram olarak kapsama alanı hep yok sayılırmış gibi geliyor.

Türk Dil Kurumu Sözlüğü:

kompozisyon
isim Fransızca composition

1 . Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işi.
2 . Öğrencilere duygu ve düşüncelerini etkili ve düzgün bir biçimde anlatmaları için yaptırılan yazılı veya sözlü çalışma, tahrir, kitabet.

Madem bu kelimeyi fransızlar icad etmişler, ne düşünmüşler acaba:

Composition

Com`po*si"tion (?),

1. The act or art of composing, or forming a whole or integral, by placing together and uniting different things, parts, or ingredients. In specific uses: (a) The invention or combination of the parts of any literary work or discourse, or of a work of art; as, the composition of a poem or a piece of music. The constant habit of elaborate composition." Macaulay. (b) (Fine Arts) The art or practice of so combining the different parts of a work of art as to produce a harmonious whole; also, a work of art considered as such. See 4, below. (c) The act of writing for practice in a language, as English, Latin, German, etc. (d) (Print.) The setting up of type and arranging it for printing.

2. The state of being put together or composed; conjunction; combination; adjustment.

View them in composition with other things. I. Watts.
The elementary composition of bodies. Whewell.

3. A mass or body formed by combining two or more substances; as, a chemical composition.

A composition that looks . . . like marble. Addison.

4. A literary, musical, or artistic production, especially one showing study and care in arrangement; -- often used of an elementary essay or translation done as an educational exercise.


Hoşaftan kompostoya doğru nasıl bir geçiş yaptık ve bu bağlamda aşureyi nereye koyduk bilemiyorum. Asıl merak ettiğim şey; yaşadığımız hayatlar birer kompozisyon mu?

Komposto olmuşuz diyen var, aşurenin içindeki nohut nohuttur diyen var. Kim bilir?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

"Madem bu kelimeyi fransızlar icad etmişler, ne düşünmüşler acaba:"

Kelimeyi Fransızların icad ettiğini TDK sözlüğünde kompozisyon tanımının hemen yanında yazan "Fransızca composition"dan çıkarıyorsan çıkarma! Sanırım bu dilimize Fransızca'dan geçtiğini gösteriyor, kelimenin Fransız icadı olduğunu değil.

Hoşaftan kompostoya geçiş, oryantalist bakışın marifeti olsa gerek. Şöyle ki, biz kaynatıp hoşaf etmişiz, birileri gelip "ayol kompozisyon basbayağı bu, nasıl da kompost bir bakın hele" demiş. Sanki.

Süper efsane uydururum ben, bahsetmiş miydim hiç?

Bil-sen-de

Pardus... Özgürlük Için...

Firefox 2

Bazen Okurum

Dinle-sen-de