neden böyle bir şey yaptım bilmiyorum. ama belki benimle ilgili bazı şeyleri, yazacağım bir kaç kelimeyi merak edenler olur..

Cuma, Ağustos 03, 2007

Anlatabildiklerim

Dün akşam saatlerinde birden aklıma geldi, aslında anlatabildiğimi sandığım şeylerden emin olmam imkansız.

Aynı metni veya aynı sahneyi izleyen iki kişinin tamamen farklı çıkarımlar yapması mümkün. Ya da buna çıkarım demeyelim, iki farklı bilince değişik çağrışım yollarını açması ve umulmadık yolculuklara çıkarması olası.

Üstelik bu durum, bir kişinin iki farklı zamandaki algısı için de geçerli. Vücut ısısı, beslenme davranışları ve dahi hava durumu gibi pek çok iç yahut dış etken algı ve çağrışımlar üzerinde etkili olabilir.

Anlattıklarımın anlaşılması benim ne anlattığımdan neredeyse bağımsız olduğuna göre benim tek yapabileceğim ancak kendim olmaktır. Sonrasında şansımın yaver gitmesini bekleyip muhatabımın kafatasının içindeki kaosun lehime sonuçlanmasını bekleyebilirim.

Bu, tıpkı silahla adam öldürmenin teorik olarak imkansız olması gibi.

Neyse ki tetiğe bastığımızda adamlar ölüyor. Çok şükür.

5 yorum:

passive dedi ki...

her an(yani şu bil(me)diğimiz sonsuz şimdiden bahsediyorum), atomlar ve zaman yenilenirmiş, ve dahi insan da..kelimeler harfler onlar da..ve her okunan her an aynı olmuyor..herkes aynı şeyleri anlamıyor..ben de :)

Adsız dedi ki...

Şöyle de bir şey var;

"Düşünülen,
Söylenmek istenen,
Söylendiği sanılan,
Söylenen,
Muhatabın duymak istediği,
duyduğu,
anlamak istediği,
anladığını sandığı,
anladığı arasında farklar vardır."

Demiş biri. Ben bilmiyorum kim, sen bilirsin belki.

Adsız dedi ki...

Zenon Paradokslarıyla ilgili bir şeyler anlatmak lazım geliyor şimdi ama, kelimelerin harflerin "zaman"ın yenilenmesi filan ne ola ki?

Tutamadım bi tarafından.

turuncu dedi ki...

passive;
sonsuz şimdiyi düşününce zaman diye bir şey yoktur aslında diyorum, kimse inanmiyor. gerçi bazen kendi içimde de çelişkiye düşüyorum. biraz daha düşünmek gerek belki de.

ve her şeyin, atomların ve insanların, an be an (bu böyle mi yazılıyor acaba?) yenileniyor olmasından bahsedince kimisi çıkıp "hop kardeşim orası quantum şeysi oraya girme" diyebiliyor. halbuki gerçeğin ta kendisi.

şimdi, tüm bu anlamayışlarımızı düşününce kara deliklerin varlığını anlamak hiç güç değil.

sanırım.



tosantosun;
ben bilmem öyle şeyleri. okuyunca bana lisede rehberlik dokümanlarında bulunan metinleri hatırlattı. hedefi olmayan yelkenliye hiç bir rüzgar yardım edemez gibi şeyler işte.

passive dedi ki...

zaman vardır da bildirdikleri gibi değildir desek dümdüz gitmez kıvrılır döner gelir çember olur bazen yollar gibi...anbean(sanırım bu yanlış yazılışı diğeri doğru :P) değişmiyorsak ne zaman değiştik biz ne zaman girdi bu düşünceler zihnimize..bilinç hangi gün başladı.hayaller nasıl hortladı..
ha bi de çelişmek iyidir. kabullenilmiş çelişkiler daha da iyidir :P
ama her zaman tavsiye edilmez :)

Bil-sen-de

Pardus... Özgürlük Için...

Firefox 2

Bazen Okurum

Dinle-sen-de