neden böyle bir şey yaptım bilmiyorum. ama belki benimle ilgili bazı şeyleri, yazacağım bir kaç kelimeyi merak edenler olur..

Pazartesi, Ağustos 20, 2007

Dönüşlü Fil

Dönüşlü filler lunaparkta olur, atlı karıncanın hemen yanıbaşında. Dönüp dururlar mütemadiyen. Gondol filan da olur lunaparkta, binince mideniz havalanır. İnsanın burnunun havalanmasından iyidir elbet. Biz büyüdük ve kirlendi dünya vecizesi mucibince büyüyen insanlara, lunapark eskisi kadar pırıltılı gelmeyebiliyor.

Dönüşlü fiiller var bir de. Kendi kendine, kendi için yapılan şeyler bunlar; yıkanmak, taranmak, giyinmek gibi. Görüldüğü üzere fiilin emir kipine bir -n eklemek suretiyle elde ediliyor.

Düşününce; blog yazmak işi her ne kadar -n ekini barındırmıyorsa da dönüşlü bir fiildir. Hiç değilse benim için, öylesine, kendim için olduğu sürece.

Bu ve bunun gibi bilgilere sahip olduktan sonra diyebiliriz ki bloga mektup yazmak, bir nevi kendine mektup yazmaktır, kendiyle konuşmaktır. Kendiyle konuşmak yaşamak olduğuna göre, bloga mektup yazmak bir şekilde yaşamak olmaz mı bu halde? Bir yerde yaşadığını yazmak işte.

İlhan Berk demiş ki, "ben yaşamadım, yazdım." Ne de hüzünlü onun için. Yaşamadığını yazanlara iyi bakmadığımı daha önceleri söylemiş miydim?

Yazı neden insanın amacı olsun ki, ancak bir araç olmalı sanki. Yaşam dediğimiz yaşamak içün olduğundan kelli yazmak ancak `böyle bir şey de yaşandı´ keyfiyetinde notlar düşmek içindir. Yahut sadece düşünmek, düşünceleri bir arada görmek içindir. Fikriyatın inkişafını tetkik edebilmek içindir filan.

Netice itibariyle, kendime mektup yazarken, kendimi yaşıyorumdur zaten kendi kendime. Sanırım.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

O zaman "yazınmak" diye bir şey icat etmemiz lazım, "kendi kendine yazmak" manasını karşılaması için.

Yazınmak, "fikriyatın inkışafını tetkik etmek" için yazmak, bir nevi şahit tutmak, ama asla yaşamak değil, demek.

Yaşamak böyle olmamalı, da, nasıl olmalı? "Yaşam"ı boyunca pek az satır yazan, "yaşamayı yazmaya tercih etmiş"ler bir yanda, yaşamayıp yazanlar bir yanda, "öyle olmalı böyle olmalı diyenler bi başka yanda...

Aslıhan H. Ergün dedi ki...

dairesel mi doğrusal mı peyki?

turuncu dedi ki...

dairesel mi, doğrusal mı? sanıyorum küresel.

Adsız dedi ki...

Delikanlı adamın küreyle daireyle işi olmaz arkadaşım!

Ebda dedi ki...

Bu Lunapark;
http://ebda.blogspot.com/2005/02/dnyam-ocukluuma-ait.html

Dönüşlü Fiiller mi çokk zor hala öğrenemedim svegliarsi, truccarsi, mettersi,,,,,,, ;)

Bil-sen-de

Pardus... Özgürlük Için...

Firefox 2

Bazen Okurum

Dinle-sen-de